Причини ожиріння

З точки зору медицини, ожиріння — хвороба, що виникає при позитивному енергетичному і жировому балансі. Простіше кажучи, коли споживання жирових калорій і енергії взагалі перевищує їх витрати впродовж тривалого часу, відбувається накопичення жиру в організмі.

Окрім споживання надлишку енергії ожиріння можуть провокувати:

- неправильне харчування

- недостатня фізична активність

- ендокринні порушення

- генетична схильність.

Порушення сну, захворювання, такі як ангіна і грип, також можуть порушити жировий баланс в організмі. Але такі порушення, як правило, короткочасні. Набагато складніше за ситуацію, коли зайва вага з’являється внаслідок причин психологічного характеру. Тут може бути два прояви розладу : або людина «заїдає» негативні емоції, або у нього знижується чутливість центру насичення в головному мозку, і тоді він непомітно для себе починає споживати більший об’єм їжі.

Актуальна для багатьох жінок проблема — ожиріння після пологів. В період вагітності і лактації обмін речовин матері перебудовується в режим «накопичення енергії». І це нормально. Ненормально, коли і після вигодовування дитини тип обмінних процесів — накопичувальний. Тоді з’являється виношування жирової тканини і, як наслідок, ожиріння.

Вік — ще один чинник, що провокує появу зайвої ваги. Як правило, після 30 років відбувається перебудова цілого ряду спеціальних центрів головного мозку, у тому числі і центру апетиту. Тобто для пригнічення відчуття голоду людині потрібно більше їжі. До того ж вікове ожиріння провокують особливості метаболізму дорослої людини. Не секрет, що в молодому організмі усі обмінні процеси протікають набагато швидше.

При таких ендокринних захворюваннях, як хворобу Кушинга, гипотериоз, гіпогонадизм, інсулома в 98 лучаев з’являється надмірна вага. В даному випадку ожиріння — усього лише складова частина серйознішого захворювання. Тоді ожиріння називають вторинним. Поява надмірної ваги провокує порушення роботи ендокринних залоз : щитовидної залози або гіпофіза.

Генотип також може зумовити появу ожиріння. Як показують дослідження, генетично обумовлено 40 онституциональных особливостей, у тому числі і швидкість енергетичного обміну. Проте ожиріння — захворювання багатофакторне, і спосіб життя людини грає не останню роль в цьому питанні.

Низька фізична активність провокує розвиток ожиріння навіть в тих випадках, коли споживана кількість калорій не є надмірною. Тоді навіть ця енергія не витрачається і перетворюється на жир.

Витрата споживаної людиною енергії здійснюється в трьох напрямах:

Основний обмін — ця енергія витрачається на підтримку функціонування органів і клітин організму. У навіть стані спокою на ці процеси організм витрачає майже 70сей необхідної йому енергії.

Витрати енергії на переварювання споживаної їжі. До того ж відразу після їди нервова система приходить в стан тонусу, а на це теж потрібна додаткова енергія. Усі ці енергетичні витрати складають біля 10т суми необхідних людині калорій.

Енергія, що забезпечує фізичну активність, — складає біля 20т сумарної витрати енергії залежно від інтенсивності навантажень.

Витрати енергії на підтримку функціонування органів і клітин організму, тобто на основний обмін, у огрядних людей вище, ніж у худорлявих. Це пов’язано з тим, що при ожирінні збільшується маса не лише жирової тканини, але і тканин, що не містять жирові клітини. Більше того, великі люди витрачають більше енергії, ніж худі, на виконання аналогічної роботи у зв’язку з необхідністю переміщати тіло з більшою масою. http://www.do-diez-fm.com/

Показник основного обміну може мінятися. Приміром, під час низькокалорійної дієти організм знижує його на 15-30 Це нормальна пристосовна реакція у відповідь на недолік калорій, що поступають. Саме тому і виникає феномен постійної маси тіла. Тобто ви, дотримуючись дієти, стало споживати набагато менше їжі, а стрілка вагів залишилася на колишньому місці. Просто ваш організм скоротив витрати на основний енергетичний обмін. Ось чому багато дієт неефективні, якщо їх різко кидати або починати.

Накопичення зайвої ваги, як правило, розвивається по одному з наступних механізмів.

Гормональні зміни. Гормон зростання, що виробляється організмом до 30 років, знижує здатність жирових тканин накопичувати жир. Відповідно після 30 років при колишніх об’ємах споживаної їжі і при колишніх фізичних навантаженнях є ризик появи зайвої ваги.

Висока калорійність їжі, і найчастіше за рахунок жирів тваринного походження і вуглеводів. Переїдання — головна причина ожиріння. Постійне переїдання призводить до того, що порушується нормальна робота центру апетиту в головному мозку і людина перестає контролювати процес насичення. Надмірна енергія не використовується організмом і відкладається про запас.

Слабка чутливість клітин до інсуліну, який перетворить жири у вуглеводи. У відповідь на постійне надходження жирів в організм утворюється більша кількість інсуліну і відповідно — надлишок вуглеводів. У 90жирение з’являється зовсім не із-за вживання жиру, а як раз-таки із-за надмірного вступу вуглеводів.

Ожиріння — серйозна комплексна проблема.